31 august 2013

Originea scită a Sfântului Dionisie Exiguul[1]

1. Creştinismul în Schytia Minor
Când se face referire la creştinismul din Sciţia cunoaştem că denumirea de sciţi provine de la numele regiunii Schytia Minor. Istoricul şi geograful Strabon (aprox. 58 î. Hr. – aprox. 21 î. Hr.), o denumea Μικρα Σκυθία (Schytia Minor, Mica Sciţie) pentru a o distinge de Schytia Major, ce era situată la nord de Marea Neagră (regiunea stepei din sudul Ucrainei de azi). Abia în timpul domniei lui Diocleţian (284-305 d. Hr.), această provincie a devenit independentă de Moesia Inferior luând denumirea de Schytia Minor. Această provincie corespunde Dobrogei de azi, şi cuprindea teritoriul dintre Dunăre şi Mare (judeţele Constanţa şi Tulcea de azi), şi ţinând cont de poziţia geografică strategică, pentru că se afla la intersectarea dintre lumea greacă cu cea latină, de puternica colonizare este sigur că această regiune a cunoscut de timpuriu religia creştină[2].  
 Procesul de formare religioasă  a poporului român începe încă din perioada primară a Bisericii (sec. I-III) când creştinismul pătrunde aici pe diverse căi. Dovada cea mai bună conform căreia creştinismul găsise adepţi aici este aceea că în momentul în care Diocleţian declanşează puternica persecuţie împotriva creştinilor în anii 303 şi 304, au apărut numeroşi creştini ce au fost martirizaţi, „cei mai mulţi din rândul soldaţilor, refuzând să jertfească idolilor şi să participe la cultul împăratului”[3]. Spre jumătatea sec. al IV-lea aflăm date despre creştinismul din Schytia Minor ca fiind bine organizat, lucru ce l-a determinat pe Părintele Profesor Ioan G. Coman să afirme că „el apăruse acolo mai devreme[4], iar Profesorul Emilian Popescu completează spunând că este „prima regiune unde a fost făcut cunoscut cuvântul Domnului[5].
Viaţa creştină din Scythia Minor de altă dată poate fi reconstituită foarte bine nu numai din actele martirice, dar şi din numeroasele urme arheologice cu caracter creştin, scoase la iveală în diferite părţi ale Dobrogei[6]. Vechimea creştinismului în Schytia Minor este de necontestat astăzi pentru marea parte a istoricilor şi cercetătorilor, având numeroase dovezi arheologice, epigrafice, istoriografice, etc. Despre acest fapt istoric s-a scris multă literatură de specialitate atât în limba română cât şi în limbile de circulaţie internaţională însă nu vom insista aici deoarece nu aceasta este tema de cercetare.



2. Monahismul dobrogean şi călugării sciţi
Despre călugării sciţi aflăm de la Părintele Vasile Gh. Sibiescu că aceştia „apar cu un rol destul de însemnat în nesfârşitele controverse teologice, ce conţineau încă şi în sec. VI, sub domnia împăratului filomonofizit, Anastasie I (491-518) şi a împăraţilor Iustin I (518-527) şi Iustinian I (527-565), cari provocaseră reacţiunea calcedoniană contra monofiziţilor de toate nuanţele[7]. 
Istoria călugărilor sciţi nu începe cu sfr. sec. al V-lea – înc. sec. al VI-lea, ci încă din perioada de formare religios-culturală a Schytiei Minor (Dobrogea de azi, n. n.). Descoperirile arheologice făcute în Dobrogea demonstrează existenţa a mai multor centre monahale (Murfatlar – Basarabi, Niculiţel, Ţinutul Casienilor, ş.a.) iar prezenţa mănăstirilor şi a vieţii monahale în aceste locuri sunt atestate şi de personalităţi marcante din istoria monahismului românesc precum „scriitorii de limbă latină şi traducători din limba greacă”: Sfântul Ioan Cassian, Sfântul Dionisie Exiguul şi celebrii „călugări sciţi”, dintre care amintim pe Ioan Maxenţiu, Leonţiu de Bizanţ, Ioan Mauriciu, Petre Diaconul, Ioan şi Ahile[8]. Despre formarea acestora, Preot Vasile Gh. Sibiescu spune că „nu putem şti unde s-au format aceşti luminaţi călugări, originari din Scythia Minor, Dobrogea noastră. Neapărat că ei vor fi cutreierat toate centrele culturale creştine ale vremii, mai ales că provincia lor era în frecvente legături cu restul imperiului.[9] Aflăm astfel şi ideea unor legături religios-culturale ce existau între călugării sciţi şi călugării din alte zone ale Imperiului Roman.



3. Cine a fost Sfântul Dionisie Exiguul?
Sfântul Dionisie Exiguul a fost unul dintre sfinţii din secolul al VI-lea, şi a trăit între anii aprox. 460 – aprox. 555. El s-a născut în Scythia Minor, Dobrogea de azi, şi rămânând orfan de mic, a fost crescut la una din mănăstirile din zona, avându-l ca mentor pe părintele episcop Petru, căruia îi va purta recunoştinţă toată viaţa pentru hrana duhovnicească ce i-a oferit-o când era mic. De-aici va pleca în Orient, poate, la mănăstirea Mabboug (Ierapole) în Siria, unde va rămâne o perioadă, dar nu foarte mare căci va pleca şi de-aici din cauza răspândirii ereziei monofizite. Nu ştim dacă va fi călătorit şi în alte locuri, cert este că la sfârşitul secolului al V-lea el se va afla în Constantinopol. Aici va fi remarcat de către apocrisiarhul papal, care îl va recomanda papei Ghelasie al Romei (492-496), pentru cunoaşterea la perfecţie a limbii greceşti şi latineşti. În anul 496, după moartea papei Ghelasie (21 noiembrie), se afla în Roma, unde se va stabili pentru o vreme, poate, la Mănăstirea Sfânta Anastasia de la poalele Palatinului. Aici, în fosta capitală a imperiului, va lucra sub păstorirea a zece papi, începând cu Anastasie II şi sfârşind cu Vigiliu. Aici în Roma, datorită activităţii sale la Cancelaria pontificală ca arhivist, traducător, teolog ş. a., îl va fi cunoscut pe primul ministru al Teodoric, regele ostrogot al Italiei, Casiodor, cu care va lega o strânsă prietenie. În anul 540, Casiodor se retrage din viaţa publică şi se călugăreşte la mănăstirea înfiinţată de el la Vivarium în Calabria (sud-estul Italiei). Aici va înfiinţa o „universitate” sau „academie”, cum este numită de istorici, unde îl va lua pe prietenul său, deja înaintat în vârstă şi în înţelepciune, şi va preda alături de el dialectica. Spre sfârşitul vieţii resimte singurătatea şi dorul de locurile natale. După ani mulţi petrecuţi în „învăţământul glorios”, Sfântul Dionisie Exiguul, a adormit în Domnul în jurul anilor 545-555. Singura mărturie directă despre viaţa sa o avem de la prietenul său Casiodor, care îi creionează un portret înduioşător.      
Sfântul Dionisie Exiguul este cunoscut astăzi în aproape toată lumea creştină pentru faptul că a început numărătoarea anilor de la Hristos, iar nu de la întemeierea Romei (ab urbe condita, anul 753), fiind numit totodată şi părintele erei creştine.



4. Originea lui
4. 1. Mărturii indirecte
Prima mărturie indirectă despre originea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul o aflăm de la Marcus Aurelius Cassiodorus, primul ministru al regelui goţilor din Italia, Teodoric[10]. Din portretul biografic pe care i-l schiţează aflăm următoarele: „Fuit enim nostris temporibus et Dionysius monachus, Scytia natione, sed moribus omnino Romanus…[11], pasaj pe care Monseniorul Aloisie Tăutu îl traduce aşa: „Astfel a fost în zilele noastre călugărul Dionisie, schit de neam dar cu moravuri întru totul romane…[12] iar Părintele Profesor Ştefan Alexe îl traduce: „Căci a fost în zilele noastre şi călugărul Dionisie, scit de neam, dar după caracter cu totul roman…[13]. Din afirmaţia lui Casiodor aflăm că Sfântul Dionisie era scit de neam, lucru necontestat de cea mai mare parte a istoricilor.
Wilhelm M. Peitz consideră că el era de origine ibero-georgiană sau armeană din nordul Armeniei sau regiunea de sud a Caucazului[14]. Conform spuselor monseniorului Aloisie Tăutu „nu putem împărtăşi părerea unui distins învăţat german, Păr. W. M. Peitz, S. J., care într-un studiu, de altfel foarte elogios pentru Dionisie al nostru, spune în mod de totului superficial şi nedovedit, că ar fi de origine georgian sau armean[15]” şi argumentează spunând că „originea lui Dionisie Smeritul din Schytia Minoră este în afară de orice îndoială: ne-o spune Cassiodor, ne-o spune Dionisie însuşi şi o dovedeşte cu siguranţă originea călugărilor sciţi, compatrioţi şi confraţi ai lui de călugărie, cu cari el a ţinut o aşa strânsă legătură de idei şi de activitate[16]. Părintele Profesor Ioan G. Coman, venind în sprijinul spuselor monseniorului Aloisie Tăutu, afirmă că „Dionisie era un scit şi nu un georgian sau armean cum ar vrea s-o creadă W. M. Peitz[17]. El explică în nota 46 opinia sa spunând că „pe lângă observaţia judicioasă a Mons. A. L. Tăutu că apariţia traducerii siriene a canoanelor la mînăstirea Mabbug (Hieropolis), în anul următor traducerii latine a lui Dionisie, n-are legătură cu vreo origine armeano-georgiană a acestui autor, adăugăm că Exiguul n-a lăsat nici o urmă a supra originii sale armene sau georgiene, ori asupra unei traduceri proprii siriene, alături de cea latină, în informaţia aşa de largă a lui Casiodor, cu care Dionisie a lucrat atâţia ani[18]. Pentru a întări şubrezimea ipotezei lui W. M. Peitz, Florian Duţă adaugă „dacă în cadrul analizei operei canonicului Dionisie, P. Peitz face dovada unor cunoştinţe filologice solide, dublate de o admirabilă răbdare în confruntarea variantelor nenumăratelor manuscrise pentru a ajunge la o demonstraţie de o deosebită minuţiozitate, ne surprinde lipsa totală a izvoarelor care vin în sprijinul ipotezelor sale, ceea ce ne determină să reafirmăm originea scitică (daco-romană) a lui Dionisie şi să împărtăşim remarca D-nei J. Rambaud-Buhot care notează: din nefericire, P. Peitz neglijează să ne spună pe ce documente se bazează în construirea acestei biografii şi ne lasă să credem – până la o informare mai amplă – că acestea sunt ipoteze care au la origine o cunoaştere perfectă a epocii şi a mediului social, precum şi o critică internă a textelor lui Dionisie, de mare fineţe şi profunzime, fără îndoială, dar ale căror concluzii ne par totuşi uşor pripite[19].         
O altă ipoteză cu privire la originea sa este aceea că era „tătar după neam”, lucru consemnat de Episcopul Chesarie al Râmnicului în prefaţa Mineiului pe decembrie apărut la Râmnic în 1779. Acest fapt semnalat de Părintele Profesor Ioan G. Coman[20] şi de Părintele Profesor Mircea Păcurariu într-o recentă lucrare de-a sa[21], adăugând că în prefaţa Mineiului pe decembrie scrisă de Episcopul Chesarie al Râmnicului este menţionat pentru prima dată în teologia românească Sfântul Dionisie Exiguul[22]. Episcopul Chesarie nu specifică sursa de unde a preluat informaţia aceasta şi nu o argumentează în vreun anume fel, astfel că nu o putem considera veridică din aceleaşi motive pentru care nu putem accepta părerea lui Wilhelm M. Peitz care considera că Sfântul Dionisie Exiguul era de origine ibero-georgiană sau armeană.
După alţi autori ca Eduard Schwartz, urmat de A. Van Hove sau B. Altaner există opinia că defapt călugării sciţi ar fi fost goţi de limbă latină[23] sau romană[24] şi, în consecinţă, Dionisie compatriotul lor, „ca şi toţi cei care, locuind în acele provincii dunărene, au încetat de a mai fi barbari[25]. Monseniorul Aloisie Tăutu afirmă că este un fapt istoric că „în provinciile dunărene vor fi rămas puţini Goţi, care pe urmă s-au romanizat asimilându-se populaţiei băştinaşe; dar aceia din momentul asimilării lor au încetat a mai fi goţi[26] iar Florian Duţă vine în completarea acestei afirmaţii spunând că „ansamblul mărturiilor literare, arheologice şi epigrafice confirmă faptul că toate populaţiile barbare care au intrat în contact cu autohtonii daco-romani din Schythia au fost asimilaţi de către aceştia[27]. Împotriva acestei opinii Florian Duţă ridică nişte întrebări pertinente arătând că nu se justifică argumentarea lui Eduard Schwartz, şi anume: „…dacă aceştia erau goţi, de ce nu au scris nimic în limba gotică? De ce nu s-a putut stabili nici cea mai slabă apropiere între aceştia şi alte informaţii privind goţii de la Dunărea de Jos şi de ce nu sunt numiţi niciodată goţi, pe când majoritatea istoricilor antici continuă să denumească pe goţi cu acest termen când ajung să ocupe funcţii importante în Imperiul Roman? În sfârşit, dacă Dionisie era got, de ce Cassiodor, prim-ministru al gotului Theodoric, nu face nici cea mai slabă apropiere între aceşti aşa-zişi compatrioţi?[28]. Prin completarea adusă de Florian Duţă, considerăm că nu mai este nevoie să concluzionăm în privinţa opiniei lui Eduard Schwartz. 
Incontestabilă este astăzi originea scită a Sfântului Dionisie Exiguul pe care unele dicţionare apusene[29] o consemnează. Cu toate acestea există şi manuale occidentale de istorie ce denaturează realitatea istorică în privinţa originii sale scite confirmată cu toate acestea şi de unele dicţionare apusene. Întâlnim astfel în The Cambridge History of Christianity următoarea informaţie eronată: „By the pontificate of Pope Gelasius I (492-96), the sources of canonical norms in the West were widely scattered in different languages and codices. For the first time, attempts were made to compile a collection of canonical texts. The most famous of these was made by a learned Greek, Dionysius Exiguus, who arrived in Rome at the end of the century[30] – „Pe timpul pontificatului / păstoririi Papei Ghelasie I (492-96), sursele normelor canonice în Vest / Occident erau pe scară largă / în mare măsură risipite / răspândite / larg dispersate în diferite limbi şi codici. Pentru prima dată, au fost făcute încercări de alcătuirea unei colecţii de texte canonice. Cele mai celebre / faimoase dintre acestea au fost făcute de un învăţat grec, Dionysius Exiguus, care a ajuns în Roma la sfârşitul secolului (n. n.)”. Fără a argumenta în vreun anume fel „aşa-zisa” origine „greacă” a Sfântului Dionisie Exiguul, Dl. Kenneth Pennington face o afirmaţie ce se încadrează în categoria celor făcute de autori precum Wilhelm M. Peitz, Eduard Schwartz, A. Van Hove sau B. Altaner.                
Concluzia pe care o putem observa din analizarea mărturiilor indirecte privind originea Sfântului Dionisie Exiguul şi din scurta biografie pe care i-o face Casiodor, este cea acceptată de marea majoritate a istoricilor şi anume, că era scit de neam.
4. 2. Mărturii directe
Una din primele mărturii ale originii Sfântul Dionisie o aflăm într-o prefaţă de-a sa când a tradus din greceşte în latineşte două epistole scrise de Sfântul Chiril al Alexandriei adresate Episcopului Succesus. Informaţiile ce ni le oferă sunt foarte valoroase în demersul de întregire a portretului său biografic:
Dionisie Exiguul, către preacinstiţii şi preaiubiţii fraţi Ioan şi Leontie.
Pentru necunoscători poate părea ceva nou că Sciţia, care se dovedeşte a fi înspăimântătoare deopotrivă prin geruri ca şi prin barbari, a crescut întotdeauna bărbaţi plini de ardoare şi minunaţi prin bunătatea moravurilor. Noi ştim că este aşa nu numai din cunoaşterea locurilor unde ne-am născut ci şi din experienţa vieţii trăite pe acele meleaguri[31]. 
O altă mărturie o reprezintă tot o prefaţă de-a sa la traducerea în latină a Epistolei Sinodale a Episcopului Chiril[32]:
Dionisie Exiguul, către Preafericitul stăpân, părintele episcop Petru.
Nu uit binefacerile voastre, Preacinstite Părinte şi strălucită podoabă a ierarhilor lui Hristos, şi, având întotdeauna în faţa ochilor minţii sfintele strădanii cheltuite cu mine pentru a mă îndruma când eram mic – care nu vor putea fi uitate nicăieri şi niciodată – vreau la rându-mi să vă aduc mulţumirile mele, deşi ştiu că eu nu le pot arăta pe măsura trebuitoare. Dar fiindcă adesea se săvârşeşte, cu dorinţa ceea ce se pare că lipseşte faptei, nu încetez să arăt, cu râvna care pot, dorul pe care-l port în suflet întotdeauna după Sfinţia Voastră[33].    
Din cele două prefeţe putem deduce următoarele concluzii: Sfântul Dionisie s-a născut într-adevăr în Sciţia, a dobândit o experienţă de viaţă acolo, în acele locuri, şi l-a avut ca îndrumător când era mic pe Părintele Episcop Petru.



Concluzii
Sfântul Dionisie Exiguul, aşa cum este prezentat în operele cercetătorilor străini, este în mod indiscutabil de neam scit. Acest lucru se poate deduce din mărturiile indirecte pe care le oferă în primul rând Casiodor, apoi ceilalţi care au scris despre el, precum şi propriile mărturii, din prefeţele scrise chiar de el însuşi. Nu voi mai vorbi în schimb despre importanţa sa pe plan universal, el fiind un bun cunoscător al problemelor cu care se confrunta Biserica în acea vreme şi, tocmai, pentru a restabili unitatea Bisericii sau ,cum frumos spunea cineva, „pentru a nu sfâşia cămaşa Bisericii” şi-a pus toate cunoştinţele şi vitalitatea în împlinirea acestui lucru. Ce încununează munca sa de o viaţă este întemeierea cronologiei creştine, începând numărarea anilor de la naşterea lui Hristos, însă acest fapt nu e singurul, fiind şi multe alte lucruri pe care acest „bărbat scit, dar de maniere întru totul romane” le-a realizat pe parcursul vieţii sale, până la adormirea sa întru Domnul. 
  



[1] Articol publicat în: Lumină Lină – Gracious Light, an XVIII, nr. 2, aprilie-iunie 2013, pp. 19-26
[2] Florian Duţă, Noi consideraţii asupra identităţii teologilor sciţi, în Liliana Naclad (ed.), „Izvoarele creştinismului românesc”, Colecţia Dobrogea creştină (1), Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanţa, 2003, p. 246
[3] Pr. dr. Emanoil Băbuş, Aspecte al istoriei şi spiritualităţii Bizanţului, Editura Sofia, Bucureşti, 2003, p. 49
[4] Preot Prof. Dr. Ioan G. Coman, Scriitori bisericeşti din epoca străromână, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1979, p. 56
[5] Prof. Dr. Emilian Popescu, Organizarea eclesiastică a provinciei Scythia Minor în secolele IV-VI, în „Studii Teologice”, XXXII (1980), nr. 7-10, p. 590
[6] Pr. dr. Emanoil Băbuş, op. cit., p. 49
[7] Preot Vasile Gh. Sibiescu, Călugării sciţi, retipărire din „Revista Teologică”, Tiparul Tipografiei Arhidiecezane, Sibiu, 1936, p. 1
[8] Epifanie Norocel, Episcopul Buzăului, Pagini din istoria veche a creştinismului la români. Mărturii ale continuităţii poporului nostru, Editura Episcopiei Buzăului, Buzău, 1986, pp. 77-78; Preot Vasile Gh. Sibiescu, op. cit., p. 2
[9] Preot Vasile Gh. Sibiescu, op. cit., p. 24
[10] Dr. Al. L. Tăutu, Dionisie Românul. O podoabă a Bisericii noastre strămoşeşti, ediţia a II-a revăzută, Fundaţia Europeană Drăgan, Roma, 1967, p. 9
[11] Cassiodor, De institutione divinarum litterarum, cap. 23 (PL 70, col. 1137 B C)
[12] Dr. Al. L. Tăutu, op. cit., p. 9
[13] Casiodor, Scrieri. Istoria bisericească tripartită, traducere de Liana şi Anca Manolache, introducere şi note de Pr. prof. dr.  Ştefan Alexe, (PSB, 75), Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1998, p. 12
[14] Wilhelm M. Peitz, Dionysius Exiguus-Studien, editat H. Foerester, Berlin, 1960, p. 15 apud Preot dr. Alexandru Moţoc, Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. Părintele erei creştine, Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, Bucureşti, 2010, p. 41; Ionuţ Holubeanu, Dionysius Exiguus şi monahismul dobrogean, în „Studia Historica et Theologica. Omagiu Profesorului Emilian Popescu”, volum coordonat de Constantin C. Petolescu, Tudor Teoteoi, Adrian Gabor, Editura Trinitas, Iaşi, 2003, p. 230
[15]Dionysius Exiguus stammte besten geschlechtskreisen aus dem südkaukasischen Randgebiet des Pontus (Ibero-Georgian?) oder wenigstens des nördlichen Armenien” – „Dionysius cel Mic (Smeritul) se trăgea din cele mai bune neamuri ale teritoriului mărginaş sud-caucazian al Pontului (Ibero-Georgian?) sau cel puţin din nordul Armeniei”, cf.  Dionysius Exiguus als Kanonist, extras din Schewietzer Rundschau, XLV, 1945-1946, p. 2 apud Dr. Al. L. Tăutu, op. cit., p. 15        
[16] Dr. Al. L. Tăutu, op. cit., p. 15
[17] Pr. Prof. Ioan G. Coman, Dionisie cel Mic în „De la Dunăre la mare. Mărturii istorice şi monumente de artă creştină”, Editura Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, Galaţi, 1979, p. 70
[18] Ibidem, p. 81
[19] J. Rambaud-Buhot, Denys cel Mic, în „Dicţionar de drept canonic”, IV, 1, col. 1133 apud Florian Duţă, Precizări privind biografia lui Dionisie cel Mic, în Liliana Naclad (ed.), „Izvoarele creştinismului românesc”, Colecţia Dobrogea creştină (1), Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanţa, 2003, p. 293
[20] „mai înainte, în scopul păstrării originii dobrogene vagi, acesta este numit Tătarul” cf. Pr. Prof. Ioan G. Coman, Preocupări patristice în literatura teologică românească, în „Studii Teologice”, XXIII (1971), nr. 5-6, p. 318 apud Preot Dr. Gheorghe I. Drăgulin, Identitatea lui Dionisie Pseudo-Areopagitul cu Ieromonahul Dionisie Smeritul (Exiguul). Cercetare ortodoxă a unei controversate probleme de istorie bizantine şi a celei străromâne, Editura Mitropoliei Olteniei, Craiova, 1991, p. 14  
[21] Lucrarea se intitulează Cultura teologică românească. Scurtă prezentare istorică, tipărită la Editura Basilica a Patriarhiei Române la Bucureşti în anul 2011
[22] Pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, Cultura teologică românească. Scurtă prezentare istorică, Editura Basilica a Patriarhiei Române, Bucureşti, 2011, p. 29
[23] Florian Duţă, op. cit., p. 286
[24] Dr. Al. L. Tăutu, op. cit., p. 16
[25] Eduard Schwartz, Acta Concil. Oecumenic. IV, 2, p. VI apud Dr. Al. L. Tăutu, op. cit., p. 16
[26] Dr. Al. L. Tăutu, op. cit., p. 16
[27] M. Comşa, Sur le romanisation des teeitoires nord-danubiens au IIIe-VIe siècles de notre erè, în „Nouvelles etudes d’histoire”, III, Bucureşti, 1965; idem, Sur l’origine et l’évolution de la civilisation et de la population romaine et ensuite protoroumaine aux VIe-Xe siècles sur la territoire de la Roumanie, în „Dacia”, NS, 12, 1968, p. 355-380 apud Florian Duţă, op.cit., pp. 286-287 
[28] Florian Duţă, op.cit., p. 287
[29]a Schythian monk who lived in Rome” – „un călugăr scit / din Sciţia care a locuit / trăit în Roma, n. n.” cf. F. L. Cross, Dionysius Exiguus, în „The Oxford Dictionary of the Christian Church”, Oxford University Press, 1958, p. 403; „…the translations and collections of the Scythian monk Dionysius Exiguus” – „…traducerile şi colecţiile monahului / călugărului scit Dionysius Exiguus, n. n.” cf. T. Mac Vicar, Decretals, collections of, în „New Catholic Encyclopedia”, IV (1967), p. 709; „Dionysius Exiguus („der Geringe”), aus Skythien (heute Dobrudscha)” – „Dionisie Exiguul, („Smeritul”), un învăţat provenit din Sciţia, (astăzi Dobrogea), n. n.” cf. Michael Richter, Dionysius Exiguus, în „Theologische Realenzyklopädie”, IX (1982/93), p. 1; „natif de la province romaine de Scythia Minor (Dobroudja)” – „originar din provincia romană Scythia Minor, (Dobrogea), n. n.”  cf. V. Loi, Denys le Petit, în „Dictionnaire Encyclopédique du Christianisme ancien”, I (1990), p. 659;
[30] Kenneth Pennington, The growth of church law, în „The Cambridge History of Christianity”, volume 2, editat de Augustine Casiday şi Frederick W. Norris, Cambridge University Press, 2007, p. 396
[31] Pr. Dr. Gheorghe I. Drăgulin, Prefeţele Cuviosului Dionisie Smeritul sau Exiguul la unele traduceri în limba latină, studiu introductiv şi bibliografie de Pr. Dr. Gheorghe I. Drăgulin, traducere de prof. David Popescu, în „Mitropolia Olteniei”, XXXVIII (1986), nr. 2, p. 116
[32] Este vorba, ca şi mai înainte, tot despre Sfântul Chiril al Alexandriei (n. n.)
[33] J. P. Migne, Patrologiae cursus completus. Series lati na, vol. LXVII, Paris, 1865, col. 9 D – 11 A; Pr. Dr. Gheorghe I. Drăgulin, op. cit., pp. 117-118

Niciun comentariu: